Artikel DN Stockholm 19/2 2016
Det kommer alla möjliga människor. Näringslivsfolk, poliser, tonåringar … dock mest kvinnor.Helène Jigler, reikimaster.
Dagen efter mötet med Vivian Eklöf Johansson är jag tankspridd. Hon har sagt mycket om min personliga utveckling och kommande valsituationer som jag funderar över. Jag försöker slå bort tankarna inför mötet med nästa representant för den nyandliga trenden – reikimastern Helène Jigler.
Reikiheling är en form av japansk handpåläggning i vilken utövaren säger sig förmedla den ”universella livsenergin”. Helène Jigler berättar att hon fått tillgång till denna universella livsenergi under en ”initiationsrit”. Med hjälp av denna kan hon sedan ”heala kroppen genom att flöda in i de blockerade delarna och ladda dem”.
– Prat tar vi efteråt. Healingen gör jag under tystnad, den är din stund då du bara ska njuta, säger Helène när hon tar emot mig i sin vita lokal vid Rådhuset.
Det sparsmakat möblerade rummet är raka motsatsen till Vivians och för tankarna till spaverksamhet. Så har Helène Jigler också ett förflutet som hudterapeut.
– Är du vaken? Helène stryker mig över ryggen och jag väcks ur min dvala.
Timmen hon varvat med massage och handpåläggning kan beskrivas som lugnande och på samma gång energivande. Intressant är också att jag under behandlingen upplevde en utomkroppslig känsla, att jag liksom svävade ovanför rummet och kunde blicka ner på mig själv där jag låg. Flummigt.
– Det jag gör är egentligen inte ett dugg flummigt. Det handlar bara om att förmedla energier. Reikihealing känns lite som yoga, för femton år sedan stämplades det som något skumt, i dag är det hur vanligt som helst. Man använder ju till och med yoga inom vården, säger Helène.
Hon berättar att intresset för hennes behandlingar ökat markant det senaste året.
– Det kommer alla möjliga människor. Näringslivsfolk, poliser, tonåringar … dock mest kvinnor, säger Helène Jigler innan jag går.
Aspekten av den kvinnliga överrepresentationen i nyandlighetsbranschen har Anne-Christine Hornborg ett svar på. Att vårdande arbeten av tradition dominerats av kvinnor, gör att steget till nyandliga yrken – som också de är kopplade till psykisk liksom fysisk intimitet – inte behöver kännas så långt. Branschen kan också innebära större karriärmöjligheter för kvinnor som ”fastnat” på tidigare arbetsplatser.
– Kvinnor hamnar oftare än män på underbetalda positioner från vilka de inte kommer vidare. Nyandlighetsbranschen består till stor del av entreprenörer som chefar över sig själva. Att skola om sig till healer kan innebära ett karriärkliv. Därtill är utbildningarna oftast korta. Psykologutbildningen tar fem år, reikihealer kan du bli på en helg.
Foto: Anette Nantell
Sofia Edgren
ANNONS:
Prenumerera & Annonsera
Kundservice
Chefredaktör och ansvarig utgivare: Peter Wolodarski. Vd: Gunilla Herlitz. Redaktionschef: Caspar Opitz. Chef DN.se: Anna Åberg. Administrativ redaktionschef: Fredrik Björnsson. Utrikeschef: Pia Skagermark. Kulturchef: Björn Wiman. Chef ledarredaktionen: Johannes Åman. E-post DN.se: www@dn.se © Dagens Nyheter AB 2016